luni, 27 iunie 2011

India-informatii generale

                                               INDIA



India, oficial Republica India, este o țară din sudul Asiei. India se află pe locul 7 în ierarhia țărilor după suprafață, pe locul doi după numărul locuitorilor și este statul democratic cu cei mai mulți locuitori. India are o zonă de coastă cu o lungime de 7000 de km și granițe cu Pakistan la vest, NepalRepublica Populară Chineză și Bhutan la nord-est, și Bangladeș și Myanmar la est. În Oceanul Indian, ea este adiacentă cu națiunile insulare Sri LankaMaldive și Indonezia.
Cămin al civilizației hinduse a văii, centrul a importante drumuri comerciale și vaste imperii, India a jucat un rol major în istoria umanității. BrahmanismulHinduismulSikhismulBudismul și Jainismul își au originea în India, în timp ce Islamismul și Creștinismul se bucură de o bogată tradiție aici. Colonizată ca parte a Imperiului Britanic în secolul nouăsprezece, India și-a câștigat independența în 1947 ca națiune unificată după o un efort susținut depus în această direcție. Atât populația țării, cât și flora și fauna, aspectul geografic și sistemul climatic sunt printre cele mai diversificate din întreaga lume. De asemenea India este țara de origine a piperului.

Etimologie


Numele India derivă de la cuvântul Ind, care la rândul lui derivă de la cuvântul persan Indù, din cel sanscrit Sindhu, sau de la numele istoric local pentru râul IndGrecii antici se refereau la indieni cu termenul Indoi (Ινδοί), poporul Indului.În constituția indiană, precum și în uzul limbilor indiene, pentru India se utilizează cuvântul Bharat.Industan, care în persană înseamnă „țara indușilor”, din punct de vedere istoric se referă la nordul Indiei, dar este de asemenea utilizat ca sinonim pentru întreaga țară.


Istorie

Vestigiile din epoca de piatră cu picturi ale lui Bhimbetka in Madhya Pradesh sunt cele mai vechi mărturii de existență a vieții umane în India. Primele comunități permanente cunoscute au apărut acum 9000 de ani și s-au dezvoltat gradual formând civilizația din valea Indusului, care a apărut în jur de 3300 î.C. Apoi perioada vedică a pus bazele Hinduismului și ale altor aspecte culturale, care caracterizează societatea indiană din jurul anului 500 î.C. Începând cu 550 î.C. s-au dezvoltat și alte forme de comunități, care au dat naștere la diferite regate și republici independente cunoscute sub numele de Mahajanapadas. Cel mai important dintre acestea a fost regatul Magadha, care a dominat peste vaste regiuni orientale.
În secolul 3 î.Hr., cea mai mare parte din Asia meridională, a fost unită sub dominația imperiului maur al suveranului Chandragupta Maurya. Acest vast imperiu, primul care a unificat aproape întregul subcontinent, a înflorit sub domnia imperatorului Aśoka, una dintre figurile cele mai proeminente din istoria antică a Indiei. Această vastă unificare a fost continuată doar după multe secole de la căderea imperiului maur, de un alt mare imperiu, Imperiul Gupta, în sec 3 î.Hr., într-o perioadă definită ca „vârsta de aur a Indiei Antice“. După căderea imperiului Gupta, regii care au urmat au sprijinit formarea unor noi dinastii, mai ales în partea meridională unde au luat naștere noi imperii, dintre care cele mai importante au fost cele ale dinastiilor Chalukya, Rashtrakuta, Hoysala, Pallava, Pandya, și Chola. În epoca marilor imperii din antichitate, știința, ingineria, arta, literatura, astronomia și filozofia au înflorit sub conducerea diferiților regi și împărați.
După marile invazii provenite din Asia centrală, în sec X și XII, mare parte din India de nord a trecut sub dominația sultanului din Delhi, primul și cel mai vast imperiu mongol de apoi. Împărații mongoli și-au extins treptat regatele până când au ocupat cea mai mare parte din subcontinent. Cu toate acestea diverși regi indigeni au rezistat în partea de sud acestor cuceriri, de exemplu Imperiul Vijayanagara. Între secolele XVII-XVIII supremația imperiului mongol s-a diminuat, iar imperiul Maratha a devenit puterea dominantă. Din secolul al XVI- lea unele țări europene, printre care Portugalia, Olanda, Franța și Regatul Unit au început să facă schimburi comerciale cu aceste zone, dar când au văzut dezbinarea între diferiți regi au profitat și și-au impus coloniile lor în aceste zone. În 1856 cea mai mare parte din India era sub controlul Companiei Engleze a Indiei Orientale. Un an mai târziu o revoltă cunoscută sub numele de Primul război de independență indiană, a pus serios în pericol domeniul comunității britanice, dar în final revolta a fost înăbușită. În consecință, India a trecut sub Directa Guvernare a Coroanei Britanice drept colonie a Imperiului Britanic.
În prima jumătate a secolului XX a fost lansată o luptă de independență la nivel național de către Congresul Național Indian și alte organizații politice. În anii 20 și 30 cu mișcarea condusă de Mahatma Gandhi, milioane de persoane au participat la o campanie de neascultare civilă de masă. În 15 august 1947, India a obținut independența în fața Marii Britanii, dar a fost divizată în două teritorii independente, un domeniu al Indiei și un domeniu al Pakistanului, conform legii musulmane. Trei ani mai târziu, în 26 ianuarie 1950, India a devenit republică și a intrat în vigoare o nouă constituție.
După independență au apărut diverse religii și caste în diverse părți ale țării, care însă au făcut față diferitelor obstacole create de toleranță și reformele constituționale.
Terorismul în India constituie o importantă problemă de siguranță, mai ales în regiunea Jammu și Cașmir în nord-estul Indiei, iar mai recent chiar și în marile orașe cum sunt Delhi și Mumbai. Atacul din 2001 la Parlamentul Indian rămâne cel mai grav. India e membru fondator al mișcării Țărilor Non-Alineate și al Națiunilor Unite. În 1974 India a condus un test nuclear subteran, și apoi alte 5 teste în 1998, ceea ce a făcut ca India să fie recunoscută ca putere atomică. Începând cu 1991, importante reforme economice, au făcut din India una din țările cu rata de creștere economică printre cele mai mari din lume, fapt care a contribuit, atât la nivel regional cât și global, la creșterea nivelului de trai.

Geografie

Relief India peninsulară este formată dintr-un podiș vechi, Podișul Deccan, care este semideșert și mărginită de Gații de Vest și Gații de Est, sub 2.000 de metri (aceștia având aspectul de munți). Un alt podiș important este Podișul Thar (deșert). Tot în India se află Munții Himalaya (peste 8.000 de metri). Câmpii: Câmpia Indo-Gangetică. India continentală se situează sub sistemul himalayan.
Clima
Este predominant tropical-musonică.
Hidrografia
Cuprinde sistemul Brahmaputra-lulu. Rețeaua hidrografică este influențată de cele trei mari unități de relief și climă. Principalele fluvii sunt Gange și afluentul său, Brahmaputra. Ambele cu izvoarele în Himalaya, se varsă în Golful Bengal printr-o imensă deltă comună. Au debite bogate, sunt navigabile și favorizează irigațiile. Râurile din Podișul Dekkan sunt mai scurte (cel mai lung fiind Godavari care nu depășește 1500 km) și au debite variabile.

Economie

La nivel mondial, India este un important producator de carbuni, minereu de fier, bauxita, diamante si sare. Este in crestere productia de petrol si gaze naturale. Industria prelucrătoare plasează India intre primele zece tari ale lumii ca valoare a producției. Predomina inca ramurile tradiționale: textila (îndeosebi prelucrarea bumbacului; locul 2 pe glob) si alimentara (este cel mai mare producător mondial de zahar si unt). S-a afirmat puternic industria constructoare de mașini, care produce o gama variata: de la tractoare, locomotive si vapoare pana la sateliți artificiali, India fiind una dintre putinele tari care au dezvoltata industria cosmica. India are si o puternica industrie cinematografica. Ocupa locul 2 pe glob in domeniu, după S.U.A., orașul Mumbai fiind supranumit „Hollywood-ul Indiei”

În decembrie 2010, India se afla pe poziția a patra în lume în ceea ce privește utilizatorii de internet, cu în jur de 81 de milioane de abonați, adică 6,9% din populație. Prin comparație, China avea la acel moment un număr de 430 de milioane de utilizatori de internet.
Comerțul bilateral dintre India și țările din Africa s-a ridicat, în 2010, la 46 de miliarde de dolari, o creștere semnificativă față de nivelul de trei miliarde de dolari din anul 2000.

Cultura Indiei

Cultura Indiei este marcată de un grad ridicat de sincretism. Multe practici, limbi, obiceiuri și monumente indiene servesc drept exemplu: edificii arhitecturale inspirate din arhitectura islamistă, ca Taj Mahal, sunt moștenirea dinastiei mogole. Așadar, cultura indiană este rezultatul unor tradiții care au combinat elemente heterogene ale civilizațiilor prezente pe teritoriul indian ca urmare a invaziilor sau a migrațiilor și care au marcat țara la un moment dat.
Muzica indiană este foarte diversificată. Muzica clasica este în principal dedublată între tradițiile indiene hindustane din nord si carnatice din sud. Formele muzicii cu un caracter pronunțat regional includ muzica filmi și muzica folclorica ca Bhangra. Există multe forme clasice de dans : Bharata natyam; Kathakali; Kathak ;Kuchipudi; Manipudi; Odissi si Yakshagana. Ele sunt deseori însoțite de o formă narativă și sunt de obicei marcate de elemente religioase.
Tradițiile literare cele mai vechi împrumutau în special forma orală, forma scrisă făcându-și apariția mai târziu. Literatura religioasă hindusă scrisă în sanscrită, ca Vedele, Ramayana și Mahabharata ocupă un loc important în cultura indiană și sunt adaptate și în zilele noastre în opere ficționale, în teatru sau în cinematografie. Un alt tip de literatură important din acea perioadă este Literatura tamulă clasică din regiunea Tamil Nadu, și ea la fel de veche. Sanscrita ca și limba tamulă clasică sunt limbi savante care nu sunt accesibile decât unui grup foarte restrâns de indivizi intelectuali. Literatura în limba hindusă, bengaleză, sau în urdu se dezvoltă începând cu secolul al X- lea. Textele sunt fie în versuri sau îin proză, cu un mesaj religios și deseori inspirat din legendele vechi sau din epopee. Sub influența colonizării britanice, autorii indieni ai erei moderne, dintre care bengalezul Rabindranath Tagore, scriu în limba engleză ca și in limba lor maternă. Începând cu secolul al XX- lea și în epoca contemporana,mulți scriitori,printre care câțiva se bucură de un renume internațional ca Salman Rushdie, Anita Desai, Amitav Gosh, Vikram Seth sau Arundhati Roy au contribuit la dezvoltarea unei ficțiuni indiene în limba engleză diferită de narațiunea clasică caracteristică predecesorilor lor( în special lui R.K.Narayan, considerat a fi unul din creatorii romanului indian scris în limba engleză). Operele lor poartă amprenta curentului postcolonialist, în care temele identității naționale, istorice, ale reflexiei asupra opresiunii coloniale se unesc într- o interogație asupra a ceea ce stă la baza identității individului, asupra dificultății de a trăi ruptura dintre tradiție și modernitate, asupra conflictului cultural. Această căutare de identitate se realizează prin intermediul limbii engleze, limba colonizatorului, reinventată și însușită, care stă martoră uneori a voinței de a creea un limbaj și o estetică proprie și chiar de a se exprima depășind dificultatea de a scrie cu cuvinte „ venite din altă parte”, după cum spune R.K.Narayan. Autor de ficțiune, de poezii și eseuri literare, dintre care unele au obținut premii intrenaționale, Amit Chaudhuri ocupă și el un loc de frunte în tânăra generație a literaturii anglo-indiene. Într-un registru intimist, el reflectează asupra familiei și a conjugalității în căminele clasei mijlocii. Hari Kunzru a publicat recent o epopee comică pe tema căutării identității, ilustrând renașterea tendințelor individualiste care sunt în floare în cadrul clasei mijlocii rezidente în metropolele indiene. Kiran Desai s-a remarcat prin obținerea premiului „ Man Booker Price” în 2006 cu o operă ilustrând tensiunea trăită de generația actuală între moștenirea familială și aspirațiile individuale. Postcolonialismul, curent literar de mare amploare care a atins atât țările din sud și Occidentul, a favorizat în India exprimarea literară a grupurilor minoritare cărora în mod tradițional li-se vedea interzisă capacitatea de a produce opere culturale. Astfel, scriitori, dramaturgi și poeți „ dalits” (sau „ oameni decăzuți” în marathi, nume dat celor care au renunțat la castele de neatins din care proveneau pentru a își contesta locul în societatea hindusă) au reîmprospătat formele literare clasice, printr-un limbaj neobișnuit de concret folosit pentru a descrie condiția lor de oprimați, contribuind în acest mod la îmbogațirea temelor și a formelor literaturii naționale.
Industria cinematografică indiană este cea mai prolifică din lume. Centrul său este constituit de producția Hollywood- ului ( nume derivat de la Bombay, veche denumire a orașuluiMumbai, ale cărui studiouri sunt situate în capitala statului Maharashtra și care realizează în principal filme comerciale în hindi. Industria este de asemenea înfloritoare în zona orașuluiKolkata, Chennai sau Kerala. Există de asemenea și o producție deloc neglijabilă de filme în limba telugu, kannada, malayam, tamul, bengaleză sau marathi. Cinematografia este o artă și o formă de divertisment foarte populară în India: indiferent de vârstă, sex, castă, origine socială sau geografică a indienilor, aceștia din urmă frecventează masiv sălile de cinema. Actorii cei mai cunoscuți se bucură astfel de un prestigiu inegal în societățile noastre, iar legăturile dintre industria filmului și politică sunt deseori foarte strânse,unii actori ocupând posturi guvernamentale importante ca M.G. Ramachandran, actor tamul popular devenit prim-ministru al statului Tamil-Nadu. În afară de această producție în masă uneori stereotipă, exista de asemenea o cinematografie originală, al cărei cel mai cunoscut reprezentant dincolo de granițele Indiei este bengalezul Satyajit Ray. Putem să- i cităm printre realizatorii clasici pe Guru Dutt, Raj Kapoor și Adoor Gopalakrishnan. Printre realizatorii contemporani se remarcă Mira Nair, care face parte din cinematografia indiană independentă și care a obținut mai multe recompense internaționale dintre care și un Leu de Aur la Veneția în 2001. Filmele sale au ca nucleu exilul, conflictul dintre generații sau sexualitatea feminină și cenzura acesteia. Pe un ton mai lejer, Karan Johar, născut într- o familie de realizatori ai Bollywood –ului, posedă propria societate de producție și încearcă să reînoiască temele vechi cu reflectări asupra moravurilor familiale reprezentative pentru cinematografia comercială din Mumbai.
Bucătăria indiană este extrem de diversificată și include numeroase produse de patiserie deseori incluse în amestecuri numite masalas. Metodele se schimbă în fiecare regiune. Grâul și orezul sunt alimentele de bază ale indienilor. India este cunoscută pentru varietatea de bucătării vegetariene și non vegetariane.
Dacă sportul național este hochei pe gazon, cricket-ul este cel care în India este ridicat la rangul de pasiune națională veritabilă.Echipa indiană joacă la cel mai înalt nivel internațional și anumiți jucători ca Sachin Tendulkar sunt foarte populari atât în țara lor cât și peste hotare.Unele meciuri sunt urmărite cu fervoare de toată țara,mai ales cele dintre India și vecinul săuPakistan, sau confruntările dintre selecționata națională cu Anglia. În unele state, în special în cele din nord-est și în Bengalul de Vest, din Goa până în Kerala, fotbalul, al cărui apogeu este în orașul Kolkata este foarte răspândit. Campionatul indian de fotbal există din anul 1996. Recent, tenis- ul a câștigat teren, în special grație tinerei profesioniste Sania Mirza. India este de altfel prezentă în competițiile F1 cu piloți ca Karun Chandhok sau Narain Karthikeyan la volanul unei „Force India”, firmă deținută de miliardarul indian Vijay Mallya. Jocul de șah, originar din India, progresează și el prin creșterea numărului de maeștri indieni, începând cu Viswanathan Anand, campion mondial conform Federației internaționale de Șah în anul 2007. Alte sporturi tradiționale sunt Kabaddi, Kho- Kho și Gilli- Danda. India este tărâmul originar al disciplinei istorice și religioase – yoga și al artei marțiale antice, Kalarippayatt.
Festivalurile indiene sunt foarte variate,majoritatea religioase. Celebrate de fiecare casă, ele sunt fie naționale ca Deepavali, toamna sau Holi, primăvara fie regionale ca Pongal în statul Tamil- Nadu sau sărbătoarea Soarelui – Chatt Puja în statul Bihar sau Uttar Pradesh. Ele variază după regiuni dar și după diferitele religii existente în India : hinduism, islamism, creștinism etc. Totuși,comunitățile indiene participă atât la propriile sărbători cât și la cele ale vecinilor. Toate acestea fac din India una din țările cu cele mai multe zile de sărbători din lume. Numărul de zile de vacanță observate în școli, administrații, întreprinderi este destul de impresionant. Vacanțele cele mai populare sunt de : Diwali, Holi, Onam, Sankranti, Gudi Padwa, cele 2 Eids, Crăciun și Vaisakhi. India are 3 perioade de vacanțe naționale. Se observă oficial alte perioade de vacanță în state diferite. Practicile religioase fac parte din viața cotidiană și sunt un lucru public.

Note

 Guvernul Indiei consideră întregul stat al Jammu și Cașmir ca făcând parte din India, inclusiv porțiunea de la granița cu Afganistanul. O încetare a focurilor sponsorizată de Națiunile Unite în 1948 îngheață pozițiile teritoriilor deținute de India și Pakistan. Ca o consecință, regiunea de la granița cu Afganistanul se află în teritoriul Cașmirului administrat de Pakistan.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu